Leeg

Oxford professor geeft keynote speech over big data


Tijdens de uitreiking van De Nederlandse Data Science Prijzen geeft Prof. Mayer-Schönberger een keynote speech over ‘Datarich markets and their enemies’. De prijzen worden op donderdag 13 juni uitgereikt door De Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen (KHMW) en de Big Data Alliance (BDA) bij JADS in Den Bosch. Inschrijven voor de prijzen (voor startups, gevestigde bedrijven en onderzoekers) kan tot 15 april 2019.

Keynote speech
Mayer-Schönberger spreekt tijdens de uitreiking over ‘Datarich markets and their enemies’. Over dit onderwerp heeft hij, samen met twee co-auteurs, boeken geschreven met de titels Big Data en Reinventing Capitalism in the age of Big Data. Deze boeken beschrijven de opkomst van big data, het gebruik daarvan bij bedrijven zoals Google, Uber en Amazon en de veranderingen die big data teweeg brengen. Hij geeft aan dat het voor veel bedrijven en instellingen noodzaak is om te veranderen en meer informatie uit big data te halen. Hij laat niet alleen de positieve kant zien, maar wijst ook op de gevaren van big data. In zijn keynote speech zal hij toelichten wat de vijanden van zogenaamde datarich markets zijn. Een datarich market is een bedrijf zoals Amazon dat wordt gedreven door data in plaats van geldstromen. Meer informatie kun je hier vinden.

Prof. Mayer-Schönberger is professor aan het Oxford Internet Institute van de Universiteit van Oxford. Hij was al op jonge leeftijd geïnteresseerd in programmeren en data security. Na behaalde successen op de International Physics Olympics en de Austrian Young Programmers Contest heeft hij na zijn studie aan Harvard het bedrijf Ikarus opgericht in Oostenrijk. Dit bedrijf zou later Virus Utilities ontwikkelen wat de best verkopende virusscanner van Oostenrijk werd. In 2014 won hij een World Technology Award in de categorie ‘law’. Verder is hij een actieve spreker, lid van verschillende organisaties en denktanks en worden zijn stukken vaak gepubliceerd in bladen zoals the Economist, the Financial Times, the New York Times en the Guardian.

De KHMW, het oudste geleerde genootschap van Nederland, is opgericht in 1752 in Haarlem met als doel de wetenschap te bevorderen en een brug te slaan tussen wetenschap en samenleving. Dit gebeurt in iedere periode op een eigentijdse manier, onder andere door het uitreiken van wetenschappelijke prijzen, het uitschrijven van prijsvragen en het organiseren van lezingen en symposia. De Big Data Alliance is een in 2015 opgericht samenwerkingsverband tussen bedrijven, universiteiten en onderzoeksinstellingen, met als doel het ontsluiten van kennis, delen van expertise en onderzoek en het stimuleren van innovatie op datagebied. Beide organisaties zijn initiatiefnemer van de Nederlandse Data Science Prijzen. Zij worden daarbij ondersteund door de Universiteit van Amsterdam, AIMMS, Elsevier, Lubbers De Jong, Oracle en ORTEC.a


Lees Meer
Leeg