Leeg

Vertrouwen in cybersecurity binnen gezondheidszorg hoger dan ooit


Zorginstellingen hebben er vertrouwen in dat zij adequaat kunnen reageren op een cyberaanval. Dit blijkt uit nieuw onderzoek van Infoblox. Na de ransomware-aanval WannaCry die bedrijven wereldwijd platlegde (waaronder 15 ziekenhuizen in Nederland), hebben zorginstanties hun investeringen in cybersecurity en IT verhoogd. Ook heeft 41 procent van de zorginstellingen in de Benelux een plan opgesteld voor de betaling van losgeld bij een ransomware-aanval.

De digitale transformatie van de zorgsector draagt bij aan verbeterde efficiëntie en kwaliteit van de zorg, maar brengt tegelijkertijd een verhoogd risico op cyberaanvallen met zich mee. Infoblox is marktleider in Secure Core Network Service en ondervroeg IT-professionals in de zorgsector in de Benelux, Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland over de staat van hun cybersecurity ten opzichte van twee jaar geleden, na de WannaCry aanvallen in mei 2017.

Uit het onderzoek blijkt dat 92 procent van de ondervraagde IT-professionals er vertrouwen in heeft dat hun organisatie voorbereid is en goed kan reageren op een cyberaanval, tegenover 82 procent twee jaar geleden. In de Benelux is dat vertrouwen met 98 procent zelfs nog hoger. Meer dan twee derde van de organisaties in de Benelux (68 procent) geeft aan gebruik te maken van geautomatiseerde systemen die netwerken scannen op verdachte activiteiten. Een kwart (25 procent) heeft een eigen Security Operations Centre (SOC) om deze scans uit te voeren.

Ransomware
Na de schok van WannaCry zijn zorginstellingen meer gaan nadenken over hoe te handelen bij een ransomware-aanval. In totaal geeft 83 procent van de zorginstellingen in de Benelux aan bereid te zijn losgeld te betalen bij een ransomware-aanval. Van de ondervraagden in de Benelux heeft 41 procent hier zelfs een plan voor op de plank liggen. Slechts 13 procent geeft aan absoluut geen losgeld te betalen.

Investeringen in IT en cybersecurity zijn binnen de sector in de afgelopen twee jaar toegenomen. Slechts 1 procent van de ondervraagden geeft aan dat er binnen zijn bedrijf geen extra investeringen hebben plaatsgevonden. De meeste ondervraagden in de Benelux schalen de stijging van de investeringen tussen 11 en 20 procent (43 procent). Volgens het onderzoek wordt er daarbij met name geïnvesteerd in applicatiebeveiliging (81 procent), netwerkmonitoring (67 procent) en antivirussoftware (63 procent).

IoT-apparaten
Uit het onderzoek blijkt ook dat IT-afdelingen goed inspelen op het groeiend aantal IoT-apparaten in bedrijfsnetwerken. Van de ondervraagde instellingen in de Benelux heeft 95 procent naar eigen zeggen een effectief veiligheidsbeleid voor deze apparaten opgesteld. Slechts 4 procent geeft aan dat er beleid is, maar dat dit niet effectief wordt ingezet.

De meerderheid van deze aangesloten apparaten draait op Windows 10, Mac OS X en Linux. Toch blijkt er bij 5 procent van organisaties nog apparatuur aanwezig die draait op Windows 8 of zelfs ouder. De meerderheid van de ondervraagden (98 procent) in de Benelux geeft aan in staat te zijn de apparaten regelmatig te patchen en te updaten. De meeste professionals (43 procent) doen dit eens per 2-3 weken, en 7 procent doet dit zelfs meerdere keren per week.Lees Meer
Leeg