Leeg

Tork biedt 5S-methode voor industrieel schoonmaken


Klanten verwachten een moderne, schone en georganiseerde productieomgeving wanneer ze te gast zijn bij een leverancier. Vaak kunnen klantenauditscores een leverancier dan ook maken of breken. Hoe professioneel een bedrijf en de machines ook zijn, een rommelige werkruimte doet afbreuk aan de uitstraling. Tork heeft daarom de 5S-schoonmaakmethode ontwikkeld, een checklist die gebruikt kan worden bij het schoonmaken van industriële ruimten voor een optimaal en blijvend resultaat.Het model is ingedeeld in vijf verschillende stappen:

1. Scheiden
Houd de werkvloer netjes door zoveel mogelijk onnodige spullen weg te gooien of op te ruimen. Het labelen van spullen helpt hierbij. Gebruik rode labels voor spullen die weg mogen, gele voor twijfelgevallen die niet gelijk weg mogen of die onderhoud nodig hebben en groene voor spullen die in goede conditie zijn en kunnen blijven.
 
2. Schikken
Zorg ervoor dat iedereen op de werkvloer de spullen makkelijk kan vinden door te ordenen en voor alle spullen een vaste plek aan te wijzen. Maak vaste opbergplekken en zorg dat de werkplaats er netjes uitziet door bijvoorbeeld kabels en snoeren te bundelen en weg te werken.
 
3. Schoonmaken
Met een schone werkvloer en schone machines is het eenvoudiger om problemen op te merken en ongeplande werkonderbrekingen te voorkomen. Gebruik Tork industriële schoonmaakdoeken om werkbanken af te nemen en dweil de vloer aan. Vergeet ook niet de muren, ramen en deuren schoon te maken. Let tijdens het schoonmaken meteen op of de machines in goede conditie zijn.
 
4. Standaardiseren
Maak een document waarin de standaard schoonmaakmethode voor de werkplaats omschreven staat en verwerk deze in de standaard operationele procedures. Creëer draagvlak door ervoor te zorgen dat het gehele onderhoudsteam akkoord is met deze methode.
 
5. Systematiseren
Voorkom dat de werkplaats er rommelig uit gaat zien door de schoonmaakroutine systematisch op te nemen in de standaard werkzaamheden. Zorg dat de 5S-methode onderdeel wordt van de dagelijkse routine. Maak een schema voor wanneer de 5S-methode wordt toegepast en wie dit proces leidt. Train medewerkers en leidinggevend personeel om zich deze methode eigen te maken en toe te passen.

“Klanten vertelden ons dat een rommelige productieruimte de indruk wekt dat de producten die daar worden gemaakt van lagere kwaliteit zijn en dat het bedrijf minder professioneel is. Onze methode helpt om de fabriek op een systematische manier schoon en netjes te houden, wat een positieve invloed heeft op de uitstraling.” aldus Michal Wojdat, Regional Marketing Manager Industry.


Lees Meer
Leeg