Leeg

Zo verbeter je de akoestiek in kantooromgevingen


Weinig is zo desastreus voor de productiviteit en gezondheid van medewerkers als constante geluidsoverlast. Slechte akoestiek en lawaai verstoren de concentratie, veroorzaken stress en fysieke klachten, en vergallen de sfeer. Gelukkig zijn er genoeg maatregelen die dit kunnen voorkomen. Met deze 7 tips voor het kantoorontwerp realiseer je een aangenamere en productievere werkomgeving.

Geluidshinder is een van de meest gehoorde klachten van medewerkers op kantoor. Dat geldt vooral in open kantooromgevingen waarbij mensen samen in een ruimte werken, met nauwelijks tot geen afscheidingen. Telefoongesprekken, overleg, muziek, IT-apparatuur: allerlei factoren kunnen een constante kakofonie aan geluid veroorzaken. Ook externe factoren als drukke autowegen, spoorwegen, vliegverkeer en rumoerige stedelijke omgevingen veroorzaken veel overlast.

De gevolgen zijn niet te onderschatten. Volgens het rapport ‘Burden of Disease from Environmental Noise' van The World Health Organization kost geluidsoverlast op kantoor het Europese bedrijfsleven 30,8 miljoen euro per jaar. Het probleem is bovendien wijdverspreid. Volgens het onderzoek ‘What’s That Sound’ van tapijttegelfabrikant Interface heeft lawaai een negatieve invloed op de concentratie, productiviteit en creativiteit van 69 procent van alle werknemers.

Gelukkig zijn er relatief eenvoudige maatregelen waarmee de negatieve invloed van geluid wordt beperkt. We noemen er 7:

1. Voer een geluidsaudit uit
Geluid kruipt door de kleinste kieren, en door deuren, muren en ramen. Wie de verbetering van de akoestiek serieus wil aanpakken, moet eerst precies weten waar de pijnpunten zitten. Een audit brengt in kaart waar geluid van buiten binnenkomt, maar ook hoe het zich in de verschillende ruimtes ‘gedraagt’. Een eenvoudige audit kun je eventueel zelf uitvoeren. Voor een grondig onderzoek moet een gespecialiseerd bedrijf worden ingehuurd.

2. Installeer geluidsdempende vloeren
Harde vloeroppervlakken zoals (natuurlijk) hout, keramiek en porselein weerkaatsen en versterken geluid. Ze zijn daarmee een bron van geluidsoverlast. Tapijttegels hebben een natuurlijke dempende werking waardoor ze dat probleem veel minder kennen. Ze zijn zelfs verkrijgbaar in extra geluidsabsorberende uitvoeringen. Ook LVT-vloeren (luxury vinyl tile) zijn in een extra dempende uitvoering verkrijgbaar. Zo zijn de LVT-vloeren van Interface onderscheiden met een Quiet Mark-certificering die effectieve geluidsdemping garandeert.

3. Breng geluidswerende muur- en raamisolatie aan
Hoewel relatief kostbaar, is het aanbrengen van isolatiemateriaal in muren een effectieve manier om ruimten te beschermen tegen geluid van buiten en van aangrenzende kamers. Ook geluidswerend glas werkt effectief. Voor kantoren in zeer lawaaiige omgevingen, zoals bij spoorlijnen en luchthavens, zijn deze maatregelen een must. In andere gevallen loont het wellicht om ze bij een grootschalige renovatie of verbouwing door te voeren.

4. Zorg voor white noise
Kletsende en bellende medewerkers, ratelende printers, een tetterende radio. Open kantoorruimten zorgen al snel voor een kakofonie aan geluid. Met als gevolg dat medewerkers zich ‘terugtrekken’ door een koptelefoon op te zetten. Daardoor gaat het stimulerende en sociale effect van een open werkruimte alsnog verloren.

Een goed alternatief is het aanbieden van zogeheten white noise via centrale speakers. White noise maskeert door de uitgekiende mix van frequenties hinderlijk gespreksgeluid. Bovendien stimuleert het de concentratie. Beproefde varianten zijn het geluid van regen en tegen rotsen slaande golven. Zo kunnen koptelefoons achterwege blijven en blijft de sociale functie van een open kantoorruimte overeind.

5. Maak slim gebruik van planten
Het plaatsen van planten is om meerdere redenen een goed idee. Ze hebben allereerst een geluidsdempende functie: planten verbeteren de akoestiek doordat ze trillingen absorberen. Zo maken ze ruimten minder ‘hol’. Een rij (hang)planten fungeert bovendien uitstekend als dempende muur tussen twee ruimten. Leveranciers als Roessink bieden zelfs speciale groen- en moswanden die niet alleen geluidsdemping bieden, maar ook de natuurlijke beleving versterken. Naast akoestische voordelen zorgen planten ook voor zuurstof, visuele aankleding, luchtzuivering en een aantoonbaar beter concentratievermogen.

6. Zet geluids- en plafondpanelen in
Het slim plaatsen van geluidspanelen verbetert niet alleen de akoestiek, maar deelt het kantoor ook in functionele ruimten in. Plaats bijvoorbeeld een paneel tussen een gedeelde werkruimte en een deel dat moet fungeren als stilteplek. Geluidspanelen hoeven geen lelijke screens te zijn. Tegenwoordig zijn ze verkrijgbaar in alle soorten en maten, en lijken ze meer op kunstwerken dan op kale scheidingen. Zo biedt fabrikant Merford een uitgebreide collectie geluidswanden met fraaie motieven.

Ook plafond- en muurpanelen verbeteren de akoestiek. Ze zorgen met name voor een vermindering van hinderlijke galm. Ook hiervoor geldt dat ze kunnen ‘dubbelen’ als kunstwerk.

7. Isoleer lawaaiige IT-apparatuur
IT-apparaten produceren niet zelden hinderlijke brom- en zoemgeluiden. Met name printers zijn beruchte lawaaimakers. Zelfs in rust kunnen ze hinderlijk gezoem veroorzaken. Bovendien vormen de apparaten vaak ‘hangplekken’ voor medewerkers en zorgen ze op die manier indirect voor overlast. Het is daarom een goed idee om dergelijke apparatuur naar een aparte ruimte te verplaatsen.


Lees Meer
Leeg