Leeg

Achtste editie Amsterdam Light Festival prachtig lichtspektakel


De achtste editie van Amsterdam Light Festival had het thema DISRUPT!. Twintig speciaal voor Amsterdam gemaakte lichtkunstwerken zagen voor het eerst het levenslicht.

De uitgebreide en fonkelnieuwe programmering in samenwerking met ARTIS en Het Scheepvaartmuseum zorgt tijdens het 53-dagen durende festival voor een bijzondere ervaring. Geheel aansluitend bij het thema heeft het festival een nieuwe route door Amsterdam Oost. Bezoekers kunnen het evenement tot en met 19 januari 2020 varend, lopend of fietsend ontdekken.

Nieuw thema, nieuwe route
Voor de eerste keer in de geschiedenis van het festival wordt er een nieuwe route gebruikt. Bekende plekken in Amsterdam Oost vormen het decor voor de twintig kunstwerken die speciaal voor het festival zijn gemaakt. Amsterdam Light Festival heeft twintig gevestigde en opkomende kunstenaars uit 16 landen geselecteerd om Amsterdam wakker te schudden aan de hand van het thema DISRUPT!. Ontregeling in de stad, het straatbeeld en de natuur vormen een belangrijke inspiratiebron voor de deelnemende kunstenaars. De werken schitteren langs de nieuwe route die onder andere langs het Oosterdok, de Amstel, Entrepotdok, de Plantage Muidergracht, ARTIS en NEMO Science Museum loopt.


Atlantis by Utskottet - Foto: Janus van den Eijnden


Hiding de Wolf's Lair by Republic of Amsterdam Radio Nomad Tinker - Foto: Janus van den Eijnden


Uitgebreide programmering
Het thema is niet alleen bepalend voor de tentoonstelling, maar komt ook terug in de programmering door samenwerkingen met ARTIS en Het Scheepvaartmuseum. Zo biedt ARTIS met De Slaapwandeling een eigen programma aan waarin bezoekers het park in het donker kunnen ervaren. Weinig is meer ontwrichtend voor ons mensen dan de afwezigheid van licht, gewend als we zijn om op onze ogen te vertrouwen.  Bezoekers kunnen na sluitingstijd door het ARTIS-Park en Micropia dwalen met een speciaal ontwikkelde app en ontdekken hoe flamingo's op één poot slapen, waarom paddenstoelen licht geven en hoe vleermuizen in het donker jagen.

Tijdens het avondprogramma Activisme of de nieuwe status quo?, op 10 december in Het Scheepvaartmuseum, wordt dieper ingegaan op de rol van kunstenaars en culturele instellingen in een klimaatdebat. Hierbij gaan lichtkunstenaars Martin Ersted (The Ice is Melting at the Pøules) en Tom Biddulph (Surface Tension) samen met fotojournalist Kadir Lohuizen en Vera Carasso (Het Scheepvaartmuseum) met elkaar in gesprek. De avond wordt gemodereerd door Andrea van der Pol. Tevens is ook de tentoonstelling Strijd om het Ijs en Rijzend Water in Het Scheepvaartmuseum te bezichtigen.


Butterfly Effect by Masamichi Shimada - Foto: Janus van den Eijnden

Educatie project De Nachtloerrrders
Amsterdam Light Festival vindt het belangrijk om zoveel mogelijk kinderen uit diverse wijken in Amsterdam te betrekken bij het festival. 800 kinderen van 17 basisscholen hebben samen met het collectief 72andSunny Creative Collective en Juf op Straat een mysterieus, dagelijks wisselend kunstwerk met tientallen dierenogen in de bosjes rondom ARTIS gemaakt: De Nachtloerrrders. De ogen zijn door de leerlingen zelf bedacht en geprogrammeerd; zijn het vriendelijke dieren of vormen ze een bedreiging?


Surface Tension by Tom Biddulph - Foto: Janus van den Eijnden


Lees Meer
Leeg