Leeg

Goede beveiliging netwerkcamera’s vereist inspanning


Het onvoldoende onderhouden en onveilig gebruik van beveiligingscamera’s, en achterliggende systemen, maakt ze gevoeliger voor kwetsbaarheden en datalekken. Het thema beveiliging van bewakingscamera’s komt sinds 2014 met enige regelmaat in de media, ook recentelijk weer, waarbij wordt aangekaart dat deze camera’s vrij toegankelijk zijn via het internet. “Voor een veilig gebruik van iedere vorm van technologie is een gezamenlijke inspanning van fabrikant, integrator (of systeemspecialist) én gebruiker vereist”, reageert Edwin Roobol, Regional Director Middle Europe van de Zweedse camerafabrikant Axis Communications.

Verbonden wereld
Dit jaar zijn naar verwachting wereldwijd 30 miljard apparaten verbonden met het internet. Deze slimme IoT-apparaten – van beveiligingscamera’s en luidsprekers tot koelkasten en rookmelders – communiceren met elkaar en produceren daarbij data. Met de toename van het aantal cybersecurity-dreigingen is het logisch dat de veiligheid van deze producten steeds vaker ter sprake komt en dat er vanuit media en samenleving aandacht voor is. Volgens Roobol vooral een goede zaak, omdat dit de fabrikanten scherpt houdt en ertoe dwingt alleen hoogwaardige, veilige producten op de markt te brengen.

Axis Communications, uitvinder van de allereerste netwerkcamera en toonaangevende speler voor netwerkvideo-oplossingen, is zich zeer bewust van haar positie en verantwoordelijkheid op het gebied van cybersecurity. Roobol vertelt: “Als je niet wil dat je camerabeelden op websites te vinden zijn, is de makkelijkste maatregel om je camera niet op het internet aan te sluiten. Als het gewenst is om de camerabeelden via internet te bekijken, dan adviseren wij om dit op een veilige manier te doen en gebruik te maken van de mogelijkheden en softwaretools die wij als fabrikant beschikbaar stellen. Wij besteden bij Axis de laatste jaren enorm veel aandacht aan cybersecurity, binnen onze eigen organisatie en daarbuiten.”

Specialistische kennis
De producten van Axis zijn ontwikkeld voor de zakelijke markt en worden alleen verkocht via een netwerk van partners, die op hun beurt getrainde professionals inzetten voor installatie, ingebruikname en onderhoud. “Maar er zijn ook particuliere consumenten die gebruikmaken van Axis-beveiligingscamera’s”, zegt Roobol. “Dat is in principe geen probleem, zolang je als gebruiker maar realiseert dat onze beveiligingscamera’s geen simpele webcams zijn. De camera’s worden op het netwerk aangesloten en een combinatie van firewall, router én de instellingen op de camera zorgen ervoor dat de beelden niet bereikbaar zijn via het internet. Iedere Axis-camera is een intelligente netwerkserver en bijzonder veilig als die op de juiste manier wordt gebruikt en onderhouden. En daar is in de meeste gevallen specialistische kennis voor nodig.”


Lees Meer
Leeg