Leeg

Ruim driekwart van de mkb'ers is voor 2020 voorbereid op digitale disruptie


De digitale disruptie, de veranderende regelgeving en de economische verschuivingen zijn verschillende factoren die de markt voor mkb-bedrijven fundamenteel veranderen. Negen op de tien Nederlandse mkb’ers erkent de impact van deze factoren al. Dat blijkt uit nieuw onderzoek, uitgevoerd in opdracht van Ricoh. 38 procent van de bedrijfsleiders in het mkb geeft aan op dit moment al zijn voordeel te kunnen doen met de digitale disruptie en nog 39 procent meent hier binnen twee jaar klaar voor te zijn.

Naast digitale disruptie verwacht een ruime meerderheid van de ondervraagden binnen nu en twee jaar ook klaar te zijn voor de economische verschuivingen (74%), de veranderende regelgeving (66%) en de toenemende automatisering (58%). Een derde van de mkb’ers denkt niet meer te bestaan in 2020, als ze niet innoveren als respons op de veranderingen in de markt. Voor meer dan de helft van de Nederlandse mkb-bedrijven is het uitbreiden van het bedrijf en het vergroten van de klantenkring het komende jaar topprioriteit. Om dit te behalen moeten mkb’ers traditionele aannames over groei aan de kant zetten.

Uit het onderzoek komen drie essentiële aspecten naar voren waar mkb-bedrijven zich op moeten focussen als het gaat over het inzetten van technologie:

  • Klantrelaties opbouwen met behulp van technologie die het ontwikkelen van producten en services versnelt. De helft van de ondervraagde mkb’ers erkent dat sterke klantrelaties belangrijk zijn.
  • Bijna driekwart van de mkb-leiders geeft aan dat technologie helpt bij het innoveren. Door slimme technologie in te zetten op de werkplek, verbeteren werkprocessen en neemt flexibiliteit en productiviteit toe.
  • Om het talent van werknemers optimaal te benutten, biedt technologie ondersteuning en bevordert het creatieve denkprocessen. Twee op de vijf mkb’ers wil zogenoemde ‘safe spaces’ creëren waar ruimte is voor experimenten. Hier wordt getest of nieuwe ideeën wel of niet succesvol zijn.
Lees Meer

meer nieuws

Leeg